AGT

          home-design
          17 Temmuz 2022

          Japandi Dekorasyon Stili Hakkında Her Şey!

          Biraz Doğu, biraz Batı… Biraz soğuk, biraz sıcak… Biraz spiritüalizm, biraz zarafet… Ama her şeyden önce tam yerinde bir sadelik ve fonksiyonellik… İşte karşınızda son yılların giderek popülerleşen dekorasyon trendi: Japandi Stili!

          Japandi Stili Nedir?

          Japandi dekorasyon trendinin alametifarikası, aslında kelimenin yapısında saklı. Birbirlerine son derece uzak coğrafyalarda bulunan, ancak derinlemesine incelendiğinde kültürel olarak benzerliklerin göze çarptığı iki farklı bölge, bu hibrit dekorasyon yaklaşımında bir araya geliyor. Japonya ve İskandinavya’nın estetik anlayışlarını bir potada eriten Japandi stili, Scandinese veya Japanordic gibi isimlerle de anılıyor. Ancak adına her ne derseniz deyin bu tarzda dekore edilen evlerin tam kıvamında bir estetiği ortaya koyduğu bir gerçek…

          O halde gelin, 2010’lu yılların sonundan itibaren tüm dünyada son derece popüler bir dekorasyon trendi haline gelen Japandi stili nedir, nasıl oluşturulur, Japandi dekorasyon için nelere dikkat etmek gerekir gibi soruların yanıtlarına birlikte bakalım.

          Evlerde Japandi Tarz Dekorasyon Nasıl Oluşturulur?

          Japandi stilinin özelliklerini anlamak için öncelikle bu trendi ortaya çıkaran iki farklı dekorasyon yaklaşımının özelliklerine göz atmakta fayda var. İskandinav yaşam felsefesi Hygge ve Japon estetiğini sembolize eden Wabi-Sabi yaklaşımı, bu dekorasyon trendinin en önemli parçaları.

          İskandinav yaşam felsefesi Hygge; sıcak, samimi, güvenli ve huzurlu bir yaşamı hedefler. Japon estetik anlayışı Wabi-Sabi ise geçiş ve kusurun kabulü üzerine odaklanarak minimalizmi ve sadelik içerisinde kendisini belli edebilen gösterişsiz bir şıklığı temeline alır.

          İşte tüm bunlar bir dekorasyon yaklaşımında birleştiğinde ise ortaya Japandi stili çıkmış olur! Yani sade, minimal, fonksiyonel, zarif ve gösterişsiz…

          Japandi stili kullanarak bir yaşam alanı dekore etmek istiyorsanız takip etmeniz gereken altın kuralların bazıları şu şekilde sıralanabilir:

          - Sadelik, temel motivasyonlarınızdan biri olmalı. Japandi stili uygulanırken gösterişli parçalardan uzak durmaya özen göstermelisiniz.

          - Mobilyaların işlevselliği de son derece önemli! Unutmayın; Japandi stili, şıklığı fonksiyonellik ile birleştirir.

          - Açık renkler dostunuzdur! Hem İskandinav hem de Japon tarzı dekorasyonlarda açık tonlar temel renk paletlerini oluşturur. Dolayısıyla Japandi dekorasyon trendi de açık tonlardaki renkler üzerine kurulu bir yaklaşımdır.

          - Ahşap malzemeler ve organik ürünler Japandi stilinin olmazsa olmazları arasındadır. Japandi tarzı, ilhamını doğadan alır ve yaşam alanlarımızın doğal malzemelerle şekillenmesini hedefler.

          - Dağınıklık ya da gelişigüzel yerleştirilmiş dekorasyon ögeleri Japandi tarzının kaçındığı şeyler arasındadır. Yaşam alanınızın dekorasyonu, sade ancak planlı ve düzenli olmalıdır.

          - Hem İskandinav hem de Japon kültürü, hızlı tüketimden ziyade sürdürülebilirliğe odaklanır. Dolayısıyla evinize Japandi stili dekorasyon uygularken tercih ettiğiniz ürünlerin sürdürülebilir olduğundan veya uzun süre kullanılabilecek kalite sunduğundan emin olmaya çalışın.

          - Kontrastı unutmayın! Japandi stili, açık renklerle dekore edilmiş bir evin içerisine yerleştirilen kontrast ögelerle şekillenir.

          Japandi Stili Dekorasyon İpuçları

          Hem Doğu’nun hem Batı’nın iyi taraflarını almaya karar verdiyseniz ve yaşam alanınızda Japandi tarzı dekorasyon uygulamaya başlamak üzereyseniz sizin için bazı önerilerimiz var! İşte evinizde İskandinav ve Japon rüzgarları estirmek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler:

          - Japandi tarzı dekorasyonda iç mekan kadar dış mekan da önemlidir. Eğer yaşam alanınızda kullanabileceğiniz bir dış mekan varsa bunu da olabildiğince fonksiyonel hale getirmeye çalışın. Hatta Japandi stili dekorasyon, iç mekan ve dış mekan arasındaki geçişi olabildiğince minimize etmeyi hedefler.

          - Alçak mobilyalar Japandi dekorasyonunun önemli unsurlarından biridir. Koltuklarınızı, masalarınızı ve hatta sehpalarınızı olabildiğince alçak tutmaya çalışın. Japandi, dünyaya olabildiğince yakın olmayı ve onun enerjisinden beslenmeyi amaçlar.

          - Tercih ettiğiniz tüm eşyalarda fonksiyonelliği göz önünde bulundurun. Minimalizmi temeline alan Japandi yaklaşımı, olabildiğince az eşya ile maksimum rahatlığı sağlamayı hedefler. Dolayısıyla aynı anda hem sehpa hem de çekmece olabilen bir mobilya, Japandi tarzı dekorasyon için harika bir seçim olacaktır.

          - Halihazırda evinizde çok fazla eşyanız varsa Japandi stiline geçiş yapmadan önce fazlalıklardan kurtulmayı deneyin. Eğer eşyalarınıza veda etmek istemiyorsanız organik ürünlerden yapılan kutular veya saklama çözümleri ile bu ‘fazla eşyaların’ kapladıkları alanı minimize edebilirsiniz.

          - Ev bitkileri Japandi stili dekorasyonda sıkça kendine yer bulur. Ancak bu dekorasyon trendinin her aşamasında olduğu gibi burada da aşırıya kaçmamaya özen göstermelisiniz. Her bir oda için birkaç küçük ya da bir adet büyük ev bitkisi yeterli olacaktır.

          - Japandi stilinde duvar dekorasyonu için özellikle geometrik şekillere sahip parçaları tercih edebilirsiniz. Minimalist tablolar, küçük duvar halıları ya da ahşap detaylarla öne çıkan sade aynalar Japandi stili ev dekorasyonu için harika birer tamamlayıcı olacaktır.

          - Yaşam alanınızda boş alanlar bırakmaktan çekinmeyin! Japandi stili dekorasyon, evin her köşesinin doldurulmasını önermez. Aksine, eğer eviniz buna uygunsa dekorasyonunuzda huzur veren boşluklar bırakmaya özen gösterin.

          pasifik

          AGT Koleksiyonları ile Japandi Dekorasyon Önerileri


          Yaşam alanlarınızda Japandi stili dekorasyon uygulamak için öncelikle evinizin genel ruhunu yansıtacak bir renk paleti seçmelisiniz. Daha önce de aktardığımız gibi açık tonlardaki renkler Japandi stilinin temelini oluşturur.

          Herhangi bir yaşam alanında ilk dikkat çeken şeylerden bir tanesi zemin dekorasyonu olduğuna göre siz de işe buradan başlayabilirsiniz. Japandi tarzı zemin dekorasyonu içinse tabii ki ilk tercihiniz ahşap tonlar ve doğayı çağrıştıran desenler olmalı. Natura Select koleksiyonunda yer alan Pasifik Çam veya Beyaz Meşe gibi seçeneklere göz atabilir, Japon ve İskandinav tarzlarını yansıtan ahşap ve açık tonlarla evinizin ruhunu şekillendirebilirsiniz.

          Japandi ruhundan esintiler bulacağınız yeni AGT parke koleksiyonları Yoga ve Marco Polo serilerine de göz atmalısınız.

          Yoga koleksiyonunda yer alan, Nidra dekoruyla sadeliği sakinlik ile uyumlayabilirsiniz. Yine Yoga koleksiyonundan Asana ile de duruşunuzu zeminde betimleyebilirsiniz.

          nidra

          Avrupalı kaşiflerin rotalarından esinlenerek oluşturulan Marco Polo Serisinden Kanada ve Florida dekorları, zeminde açık tonları kontrast geçişlerle hissedeceğiniz alternatifleri size sunacaktır.

          Japandi stilinden ilham alarak oluşturulan AGT Mood koleksiyonu ise suya dirençli yapısı ve açık tonlardaki taş desenleri ile akıma fonksiyonel seçenekler sunuyor.

          Dekorasyonunuzu tamamlayacak parçalarsa tabii ki mobilyalarınız… AGT’nin yeni 3P Koleksiyonu içerisinde yer alan paneller, mutfak dolaplarınıza ya da mobilyalarınızda Japandi tarzı natürel renkleri uygulamak için aradığınız ürün olabilir. Örneğin Polar Beyaz, Vintage Bej ya da Timber Açık gibi farklı seçeneklere göz atarak evlerinizde Japandi tarzı dekorasyon uygulamasının ilk adımı atabilirsiniz. 

          3p

          • Yaşam
          • Moda